ДЕПАРТАМЕНТ КУЛЬТУРИ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ МІСТА КИЄВА

 

 

 

Головна | Контакти

 

 

 

 

 

 

Бсамім

Ірина Климова

Ідея дотримання Шаббата закладена в біблійної історії створення світу: за шість днів Бог створив небо і землю, рослини, тварин і, нарешті, людей. На сьомий же день відпочивав (на івриті «Шават») від Своїх праць.

Протягом багатьох століть євреї відраховують дні від суботи до суботи - від Шаббата до Шаббата. У всіх інших днів тижня назв немає - день перший, день другий і т.д. Три тисячі років Шаббат (день суботній) - особливий в єврейському способі життя. Увечері шостого дня (в п'ятницю) в синагозі урочисто зустрічають «царицю Шаббат».

Після закінчення Шаббата доводиться прощатися з «царицею Суботою» і повертатися до повсякденного буденного життя. Для цього і потрібен обряд «хавдала» - буквально «поділ, відділення». Для проведення цього обряду є кілька предметів: свічка з двома гнітом (або дві свічки з об'єднаними гнітом, кубок для вина і спеціальна скринька для пахощів - Бсамім або Хадас.

Ці скриньки роблять, в основному, з металів: срібла, бронзи, латуні. У час проведення обряду їх передають з рук в руки. Запах пахощів (гвоздики, шафрану, інших прянощів) виливає з безлічі отворів, зроблених в корпусі предмета, зігріваючи від тепла руки посилюється запах вмісту бсаміми. Всю подальшу тиждень він залишається в пам'яті і нап омінает про святість, про красу Шаббата.

Початкові відомі сьогодні форми Бсамім склалися в ранньому середньовіччі в Західній Європі. Багато з них нагадують архітектуру каплиць, башточок костьолів і ратуш. Це пояснюється тим, що часто в силу різних причин євреям доводилося замовляти обрядові предмети ювелірам-християнам, а у них Бсамім асоціювалися з формами дарохранильниці, які використовуються в християнській літургії. Пізніше в Східній Європі з'явилося безліч бсімім найрізноманітніших, найхимерніших форм.

Bsamim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Музей Шолом-Алейхема

Контакти - Contacts

 

© Sholom-Aleichem Museum - Kyiv

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання/активне посилання на проект обов'язкове