ДЕПАРТАМЕНТ КУЛЬТУРИ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ МІСТА КИЄВА

 

 

 

Головна | Контакти

 

 

 

 

 

 

Синагоги Галілеї і Голан

На території Землі Ізраїлю зберіглася безліч стародавніх синагог. Особливо цікаві синагоги знайдені на території Галілеї і Голан.

Їх прийнято називати синагогами "галілейського" або "стародавнього" типу. Вони діляться на три періоди: давні, перехідного типу і пізні синагоги. Час появи цих синагог доводиться на період, що пішов після руйнування Другого Храму в I столітті н.е. і до розквіту Візантійської імперії в VI-VIII століттях.

Звичайно, ж, завжди, як і в усьому, є винятки: десь синагога з'явилася трохи раніше, а десь зруйнувалася трохи пізніше. Але, як правило, "галилейськи" синагоги простояли кілька століть і всі разом, майже разом, зникли під пилом століть, щоб повстати, як Фенікс, в XX столітті, в підтвердження вічного перебування євреїв на Землі обітованій.

Вважається, що в Галілеї знаходиться близько 30 синагог цього типу і більше десятка на Голанах.

Мозаїка стародавньої синагоги Бейт Альфа була першою розкопаною мозаїкою землі Ізраїлю. Ще в 1928 році при будівництві селища Хевціба поселенці зіткнулися з цією старовиною і відразу зрозуміли, що розкопали скарб: дивом зберіглася ціла і неушкоджена підлога синагоги візантійського періоду.

Потім вже подібні зображення колеса, знаків зодіаку і пір року були виявлені в Хамат-Тверії, в Ципорі і в Ейн-Геді. На мозаїчної підлозі синагоги Бейт Альфа є зображення різного храмового начиння, Ковчега Завіту і менори.

Добре збережені до наших часів стародавні мозаїки, знайдені в синагозі Хамат Тверія, виконані в греко-римському стилі IV століття, зображують традиційні Ковчег Завіту, пальмові гілки і менорот (менора - особливий свічник на 7 або 9 свічок), а також знаки Зодіаку і незмінну колісницю Геліоса. Цікаво те, що це єдина мозаїка, де знаки Зодіаку розташовані проти годинникової стрілки, а не по колу її руху. Вчені історики досі не дійшли спільної думки, про значення такого розташування.

Ще один момент, який викликає розбіжності у вчених, - це предмет, який тримає Геліос. У лівій руці Геліоса є куля, в якої вчені визнають символ влади і (або) планету Земля. Цікава також присутність в синагозі мозаїки із зображенням чотирьох богинь, які символізують чотири пори року.

Звертаючи увагу на дев'ять клітин, в кожній з яких вписані імена жертводавців на побудову синагоги, можна побачити, що написані імена арамейською і грецькою мовами. Повна відсутність імен на івриті, говорить про склад населення тих часів.

У Ходорові колись була велика єврейська громада. В 1642-1652 роках тут була побудована одна з найдавніших дерев'яних синагог Галичини.

Ходорівська синагога мала просту аркообразну стелю і оригінальні розписи. Спочатку розпис був виконаний в 1650-1652 роках Ісраель бен Мордехаєм Лісницький. У 1714 р. розпис храму був відновлений Ісааком бен Йегуда Лейбою. Ходорівська синагога була знищена нацистами в роки ІІ Світової війни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Музей Шолом-Алейхема

Контакти

 

© Sholom-Aleichem Museum - Kyiv

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання/активне посилання на проект обов'язкове