Департамент культури КМДА | Музей історії Києва

 

FacebookTelegram | YouTube

     

Контакти - Contacts | Графік роботи - Working schedule | Квитки - Tickets

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Натхненні Києвом

Ірина Климова

Розповіді про київських митців. Олександр Шевченко

Це фотоплакат відомого київського фотографа Олександра Шевченка. Зараз він киянин. А колись жив в Ірпені. В 90-ті роки побудував там будинок. Будував власноруч. Будинок залишив родині. Коли в Ірпені розпочалися воєнні дії, будинок було зруйновано. Уся сім’я виїхала з міста, а син Олександра Максим залишився. З першого дня війни він допомагає всім, хто цього потребує. Живе у підвалі, їжу готує на вогнищі. Батько кличе його до Києва -  а він не їде, бо кинути своє служіння не може.

Олександр Шевченко 6 квітня був у Ірпені. Жахіття,  які він там побачив так вплинули на нього, що він фотографував не багато, але все ж таки ходив з камерою по руїнах свого міста.

Це місцева мешканка Ганна. Жінка залишилась у Ірпені, бо не змогла покинути своїх собак і котів. Виживали разом.

У соцмережах багато фотодокументів, які розповідають про злочини потвор, що прийшли на нашу Землю. Розпач і жах! А ще зовсім недавно у нас  було мирне звичайне життя.

На фото - Буча. Святкування Дня незалежності України 24 серпня 2010 року. У білому шатрі грає запрошений мером міста оркестр Національної філармонії України. Розмір панно 1 м х 8 м. Панно експонувалося на святкуванні Дня Бучі на центральному майдані міста 25 вересня 2010 року. Автор панно - фотограф Олександр Шевченко.

У творчому надбанні Шевченка портрети й пейзажі, фоторепортажі та фотоплакати. Один із найвизначніших проєктів майстра - це фотозйомка під час операції на серці, яку проводили хірурги Інституту ім. Амосова на чолі з Ростиславом Вітовським - доктором наук, завідувачем Відділення хірургічного лікування вродженої та набутої патології серця.

Ростислав Вітовський

Фото Олександра Шевченка

Мало хто мав можливісь  бути присутнім на найскладнійшій операції на серці. Виставка фотографій та зустріч з лікарями-кардіологами були заплановані у Музеї Шолом-Алейхема. Захід переносили кілька разів з ряду різних причин, аж поки на заваді не стала епідемія коронавірусу.

Олександр Шевченко багато фотографував Бучу минулих мирних років.

Життя повернеться в Бучу!

ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin