Департамент культури КМДА | Музей історії Києва

 

FacebookTelegram | YouTube

     

Контакти - Contacts | Графік роботи - Working schedule | Квитки - Tickets

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Натхненні Києвом

Ірина Климова

Розповіді про київських митців. Міла Шиліна

Нещодавно я побачила на ФБ повідомлення про те, що ТОВ «Будівельна зірка» збирає кошти на підтримку населення України, ЗСУ та ТРО. Усі зібрані кошти мають піти на закупівлю карет швидкої допомоги, ліків, одягу, обладнання та інших гуманітарних речей, які надаватимуться громадянам України, ЗСУ та підрозділам ТРО безкоштовно.

Одну карету швидкої допомоги Будзірка вже передала до ТРО, а 30 березня 2022 року стало відомо, що вже й друга карета швидкої допомоги від Будзірки у Києві з теплою подякою до усіх, хто приєднався до цієї важливої справи: Exterus (Литва) - Vakaris Mėdžius Rytis Medzius Deividas Mikulėnas, Fundermax (Австрія) Данііл Олев, Material MD ExconsGrup (Молдова) Ірина Михайловська, Денис Безнос, EuroFasad (Грузія) Бесік Сабашвілі та Андрій Слядзевський, Franchise Group (Україна) Катерина Синкевич, Felder Group (Автрія, Україна), Святослав Шилін, Міла Мукачівська. Скоро буде третя… і далі. І так до Перемоги!!! Ми маємо знати імена тих, хто наближає нашу Перемогу у цій страшній війні.

Серед благодійників є ім’я Міли Мукачівської. Справжнє прізвище Міли - Шиліна. Міла Шиліна займається бізнесом. Протягом кількох років нашого знайомства я зовсім не цікавилась її бізнес-справами - вона для мене була та є Художником. Вперше її роботи я побачила на екрані телефону її друга Михайла Карловського. І закохалась. Через нього запропонувала зробити виставку.

У виставковій залі Музею Шолом-Алейхема (філія Музею історії Києва) неодноразово експонувалися роботи відомих митців, що набули слави (прижиттєвої й посмертної), їхні твори знаходяться у вітчизняних та закордонний музеях і у зібраннях відомих колекціонерів. На той час твори Міли Шиліної бачили тільки близькі друзі. Більшість робіт вона дарувала, інші не хотіла виставляти. Але пропозицію зробити виставку вона прийняла, та за півроку у Музеї Шолом-Алейхема було відкрито експозицію «Бенкети Ахашвероша».

Виставка «Бенкети Ахашвероша» представляла великоформатні чорно-білі лінорити, зроблені за мотивами біблійної Книги Естер (Книга Есфірі). Це був спільний проект Міли Шиліної та Михайла Хіміча, де за малюнками Міли Михайло Хіміч вирізав витончені лінорити. Виставка викликала неабиякий інтерес як відвідувачів Музею, так і фахівців.

Це був тільки початок визнання Міли як художника. Щоб чогось не наплутати, я попросила її саму коротко розповісти про її творче життя: «Я почала малювати у жовтні 2014 року. Мистецтвознавець Юлія Захарчук запросила до своєї галереї «Синій вечір» на заняття живопису для тих, хто ніколи не малював. Цікаво було спробувати. Заняття вів чудовий митець Іван Григор'єв, який своїми розповідями про мистецтво (а він великий оповідач) приспав мою пильність, зіткав навколо мене пелену чудового світу образотворчого мистецтва, і я досі не хочу вириватися з цього полону.

У різні періоди мого становлення як художника я до нестями захоплювалася різними стилями та техніками - до живопису й до графіки, до олії та акварелі, до олівця й пастелі, до академічного малюнка й до експресивного портрета маслом. А оскільки всі ці захоплення нескінченні, то я й досі не визначилась (а чи потрібно?), що і як мені подобається робити більше. Будь-який стиль, будь-яка техніка мені цікаві й про кожну з них я можу сказати - вона моя улюблена.

У свій час я навчалася в КНЕУ, факультет економічної кібернетики, й мені пощастило в тому, що художню освіту я отримувала й продовжую здобувати в майстернях та студіях знаних художників, філософів, Вчителів. Це - Іван Григор'єв (рідкісної витонченості живописець, співець архаїчної малої скульптури з глини, ерудит й чудовий оповідач), Сєда Аділханян (чудова художниця, яка з легкістю вчить не боятися бути художником), Михайло Шаповаленко (один з кращих київських вчителів класичного малюнку та живопису), Михайло Карловський (потужний, геніальний скульптор з неповторним стилем, чудовий графік, геній композиції, знавець, мені здається, майже всіх технік мистецтва, моя підтримка номер один у всіх починаннях), Наталія Петренко (геніальна акварелістка, малювальниця й живописець), Микола Гончаров (геніальний плакатист, геніальний графік, тонкий знавець мистецтва), Олександр Титов (великий Вчитель, носій майстерності Веласкеса, кращий малювальник, живописець від Бога), Денис Бєлянський (геніальний та витончений живописець, самобутній та потужний богомаз, людина з неймовірним почуттям гумору, його рукою водять янголи), Михайло Хіміч (великий художник, геніальний ліногравер, мислитель, філософ, поет), Євгенія Кузьменко (чудовий графік, самобутня лялькарка). Всі ці люди стали близькими й дорогими моєму серцю друзями. Це моє щастя, і я вдячна за це Всесвіту.

Окремо хочу наголосити, що велику роль у моєму усвідомленні себе як художника відіграли Михайло Карловський, Микола Гончаров, Ірина Климова, Денис Бєлянський. І саме Ірина Борисівна Климова стала саме тією людиною, яка запропонувала зробити мою першу персональну виставку. І тему цієї виставки теж запропонувала Ірина Борисівна – єврейське свято Пурим, Книга Естер. Я представила ряд ліноритів, вирізаних за моїми малюнками Михайлом Хімічем, чудовим художником, і я дуже вдячна Михайлу Юрійовичу за допомогу в цьому проєкті, за келих вина в «ув'язненні» у нього в студії, доки не закінчу малюнки, за цікаві бесіди, за те, що показав, як вести проєкт від нульової стадії до вершини Олімпу і знову вниз для розуміння себе як Всесвіту й одночасно порошинкою, без якої Всесвіт не міг би відбутися.

Михайло Юрійович - великий філософ і казкар. Далі були дві виставки у Кам'янці-Подільському та Чернівцях у спільному проєкті ExpressUs, у якому взяли участь скульптор Михайло Карловський, графіки Ірина Климова, Євгенія Кузьменко, плакатист Микола Гончаров, театральна художниця Ганна Іпат’єва, діджитал художник та музикант Данило Перцов; спільна виставка у Музеї української діаспори у Києві, де експонувалися роботи художників Миколи Гончарова, Ганни Іпат’євої, Дениса Бєлянського, скульптора Михайла Карловського, кераміста Тимофія Сауткіна, фотографії кінорежисера Івана Сауткіна. Для мене велика честь виставлятись поруч з такими визнаними митцями».

Для мене Міла Шиліна - загадкова особистість. Як поєднується кібернетика й мистецтво? Її твори сповнені емоцій, експресії, пристрасті. Водночас шляхом багаторічної кропіткої праці вона набула неабияку майстерність, фаховість й гідно увійшла в коло знаних сучасних київських майстрів.

. . . .

Міла Шиліна. Портрет директора Музею Шолом-Алейхема Ірини Климової, 2022 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin