Департамент культури КМДА | Музей історії Києва

 

FacebookTelegram | YouTube

     

Контакти - Contacts | Графік роботи - Working schedule | Квитки - Tickets

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Натхненні Києвом

Ірина Климова, Директор Музею Шолом-Алейхема (філія Музею історії міста Києва)

Розповіді про київських митців. Скульптор Михайло Карловський

«Я повинен вивчити політику та війну, щоб мої сини могли вивчати математику та філософію. Мої сини повинні вивчати математику та філософію, географію, природну історію, кораблебудування, навігацію, торгівлю та сільське господарство, щоб дати своїм дітям право вивчати живопис, поезію, музику, архітектуру, скульптуру, гобелени та фарфор.“ - Джон Квінсі Адамс, 6-й Президент США (1767-1848).

Сьогодні вся Україна вивчає страшну, трагічну науку війни.

Михайло Карловський - відомий український скульптор. Образотворче мистецтво, скульптура - це сенс його життя, його основне покликання. Зараз він «вивчає війну». Вади зору не дозволили йому взятися за зброю. Фіксація злочинів - це теж протистояння російській агресії, спротив діям  загарбників. Він зробив безліч фотографій зруйнованих, спустошених передмість Києва, з яких щойно вибили ворога. Навряд чи коли жахливі спогади про побачене полишать його пам’ять. Ці фото стали страшними свідоцтвами воєнних подій весни 2022 року.

Влітку 2018 року персональна виставка творів Михайла Карловського з великим успіхом відбулась у виставковій залі Музею Шолом-Алейхема.

Ось що про нього написано у "Вікіпедії":

«Скульптор Михайло Карловський народився 26 травня 1968 року у Миколаєві.

У 1989-1992 рр.фахову освіту здобув на факультеті скульптури у київському Художньому інституті (КХІ, нині НАОМА: у майстернях професора Івана Васильовича Макогона та Віктора Васильовича Сухенко.

У 1992-1994 рр. - навчався у Вищій школі мистецтв та дизайну «Бург Гібіхенштайн» у м. Галле (Німеччина).

У 1995 р. - захистив диплом за спеціальністю «Скульптура» у Вищій школі мистецтв та дизайну «Бург Гибихенштайн».

1995-1998 рр. - навчався в аспірантурі під керівництвом професора Берндта Гебеля.

У 1995 р. Михайло Карловський вступив до Спілки художників України (нині - Київська організація Національної спілки художників України).

Скульптор Михайло Карловський послідовно працює у традиціях неокласики, що, загалом не суперечить апріорі цитатній концепції постмодернізму. Антропоцентричність його світогляду дозволяє митцю втілити будь-яку ідею у вигляді реалістично виконаних чоловічих, жіночих та дитячих фігур, що інтерпретують чи ілюструють суттєві роздуми, стани та настрої сучасної людини.

Герої біблійних історій та античних мітів - це магістральна тематика станкової скульптури Михайла Карловського - втілюють архетипові переживання тих аспектів людської природи, які насправді так мало змінились під впливом цивілізації загалом та негативного досвіду юіудео-христианських відносин зокрема.

Торкаючись гострих чи проблемних питань, скульптор парадоксальним чином надає своїм героям обрисів, що фіксують відчуття світлої гармонії та спокою, що традиційно вирізняють класичні та неокласичні твори від, наприклад, експресивності, властивої творчому пошуку деяких представників постмодернізму.

Твори Михайла Карловського зберігаються, зокрема, у «Moritzburg Foundation» - художньому музеї Саксонії-Анхальт (Галле, Німеччина), у приватній колекції принца Монако Альбера, а також в інших приватних колекціях збірках Німеччини, України, Бельгії, Франції, Канади, Великої Британії, Аргентини та США».

Зараз Карловський живе та працює як в Україні, так і в Німеччині.

Ці фото зробленів його київській майстерні

Творчі плани Михайла Карловського зруйновані війною. У соцмережах багато фото та відео сюжетів, що фіксують події воєнної доби - в жахливу правду повірити неможливо. Фотографії не можуть відтворити повною мірою той жах, той відчай, які панують у зруйнованих містах та селах України. Людина, яка знаходиться на місці події пропускає все, що бачить через свою душу, своє серце.

Після початку війни змінився весь світ. А ще зовсім недавно здавалось, що звичний уклад життя вічний. Киян обурювало, коли якісь місцеві варвари руйнували історичні будівлі або нівечили сквери та київські парки. Хто міг уявити, що прийдуть нелюди, які будуть нещадно руйнувати не тільки будинки, але й людські життя.

Ворог не змігвзяти Київ з землі. Нещодавно деякі вулиці Києва зруйновано ракетними обстрілами. Кияни втратили домівки, є жертви серед мирного населення. Це й і зараз здається жахливим нічним кошмаром, але це страшна правда.

Фотографії Києва Михайла Карловського

26 травня - День народження Михайла Карловського. Заплановано відкриття його персональної виставки у Музеї Шолом-Алейхема.

Ми переможемо ворога! Все буде Україна!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin