Департамент культури КМДА | Музей історії Києва

 

Facebook (сторiнка) | Facebook (група)Telegram | YouTube

     

Контакти - Contacts | Графік роботи - Working schedule | Квитки - Tickets

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виставка живопису та графіки відомих київських митців «Києве мій» до Дня міста Києва

Музей історії міста Києва | Музей Шолом-Алейхема

28.05 - 08.06.2022

Мистецтво змиває пил повсякденності з душі. - Пабло Пікассо

Війна для нас вже стала повсякденністю. Але змиритися з цим неможливо. Новини з фронту викликають не тільки біль та розпач, але й відчуття гордості за наших воїнів. Так вже сталося, що ворог погрожує кожному, хто живе в Україні. Звуки сирени лунають по всіх містах. Та у кожній небезпеці криється шанс вийти з неї сильнішим. Кожна небезпека містить у собі потенціял внутрішньої зміни. Популярізувати українську культуру, українське мистецтво необхідно навіть у такий важкий для країни час. Це теж можливість наблизити Перемогу.

29 травня - День Києва. До Свята в Музеї Шолом-Алейхема відкриваємо виставку «Києве мій», присвячену нашому місту. В експозиції - живопис та графіка відомих майстрів: Юхима Ровницького, Андрія Набоки, Альберта Фельдмана, Стефана Арпада Мадяра. Люб’язно надав для виставки свої твори та твори батька Юрія Химича чудовий київський графік Михайло Химич.

На жаль, ми не можемо запросити гостей на екскурсію до основної експозиції Музею, але зустрічі з митцями заплановані. Михайло Химич надзвичайно цікавий співрозмовник. Його філософські роздуми про мистецтво, літературу, просто про життя захоплюють слухача. Спогади про батька - це не тільки щось особисте, про своє дитинство, але й своєрідна подорож у наше спільне минуле.

Розповідаючи про Юрія Химича, доречно навести афоризм Генріха Гейне «Минуле – це батьківщина душі людини. Іноді нами опановує туга за тими почуттями, які ми відчували, навіть туга за колишньою скорботою». У Радянському Союзі жити й творити художникам було непросто. Соціалістичний реалізм був тоді панівним стилем. Багато хто з митців уходив в такі жанри як натюрморт і пейзаж. Але й пейзажі Юрія Химича не вписувалися в установлені канони. Він був яскравою особистістю і його твори завжди привертали увагу на виставках. Велика серія робіт Юрія Химича присвячена Києву. Це Київ минулих десятиліть, але він впізнаваний і дорогий серцю кожного киянина.

27 травня відбулося відкриття виставки живопису та графіки відомих київських митців «Києве мій» до Дня міста у Музеї Шолом-Алейхема.

Колектив Музею організував цікаву виставку для киян та гостей української столиці.

Приємною несподіванкою стала велика кількість бажаючих відвідати виставку у нинішніх непростих умовах воєнного стану. Тішить бажання людей вгамувати «культурний голод». Люди скучили за нормальним життям, наповненим культурними подіями.

Незважаючи на тяготи війни, повітряні тривоги, люди приходять до Музею. Значить, Музей живе! Тому, що колектив Музею Шолом-Алейхема робить для цього все можливе!

On May 27, an exhibition of paintings and graphics by famous Kyiv artists "My Kyiv" was opened for the City Day at the Sholom-Aleichem Museum.

The staff of the Museum organized an interesting exhibition for Kyivites and guests of the Ukrainian capital.

A pleasant surprise is the large number of people wishing to visit the exhibition in the current difficult conditions of martial law. It pleases the desire of people to quench the "cultural hunger". People missed a normal life full of cultural events.

Despite the hardships of war, air alarms, people come to the Museum. So, the Museum is alive! Because the staff of the Sholom-Aleichem Museum is doing everything possible for this!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin