Департамент культури КМДА | Музей історії Києва

 

Facebook (сторiнка) | Facebook (група)Telegram | YouTube

     

Контакти - Contacts | Графік роботи - Working schedule | Квитки - Tickets

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виставка оберегів до Міжнародного дня захисту дітей

Музей Шолом-Алейхема (Філія Музею історії міста Києва)

З давніх часів люди використовували обереги. Оберіг - предмет, якому приписують надприродну здатність відвертати від його власника хвороби, біду, приносити щастя і гаразди. Це - чарівний предмет, що призначений захищати свого власника від будь-якої небезпеки. Оберіг наче створює захисне поле між людиною і небезпекою, магічно захищає свого власника, робить непомітним та невразливим до зла. Через це обереги були надзвичайно затребувані ще з давніх-давен.

З початком окупації росією України у 2014 році наші воїни взялися за зброю та пішли боронити рідну землю. Щоб убезпечити своїх батьків, братів, дітей, жінки та діти почали виготовляти обереги. Традиційний оберіг - це лялька мотанка, але фантазія українців пішла набагато далі. У вигляді оберегів виготовлялися й ангели, і птахи, і коні, і бабки, і браслети, і звичайно - підкови. Перед святами робили обереги - атрибути цих свят: Новий рік - ялинка, день святого Миколая - маленька панчошка чи мішечок, у який дбайливі дитячі рученята вкладали цукерку, на Великдень - мішечок з вишитим хрестиком або просто вив'язаний хрестик.

Сергій Громов - директор громадського Музею миру був активним волонтером у 2014-2015 роках та зібрав унікальну колекцію таких амулетів, які зараз Ви можете побачити у Музеї Шолом-Алейхема.

Запрошуємо на виставку, яка нагадає про перші дні та місяці російської агресії в Україну та доведе, що людяність та любов переможе темряву.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin