Департамент культури КМДА | Музей історії Києва

 

Facebook (сторiнка) | Facebook (група)Telegram | YouTube

     

Контакти - Contacts | Графік роботи - Working schedule | Квитки - Tickets

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Святковий стіл на Шавуот

Олена Меленевська, старший науковий співробітник "Музею Шолом-Алейхема"

(уривок з книги «Єврейська святкова кухня»)

Шавуот - юдейське релігійне свято, присвячене найважливішій події в історії юдаїзма - даруванню Господом єврейському народові Тори, яке за легендою відбулося на горі Синай під час Виходу євреїв з Єгипту 1312 року до н.е. або в 2448 році за єврейським Календарем від утворення Світу. Саме тоді, у ті прадавні часи сини Ізраїля отримали від Всевишнього Тору та Десять Заповідей - морально-етичну основу всієї єврейської цивілізації. А ще це єдине юдейське свято, точна дата якого не вказана у самій Торі!

Його святкують на шостий день місяця сивана та на п’ятидесятий день (за сім тижнів) від першого дня Песаха. У православних християн це свято має свій аналог - П’ятидесятниця або всім відомі в Україні «зелені свята».

У 2022 році Шавуот святкують 4-6 червня.

Як і всі інші єврейські свята, Шавуот починається від заходу сонця ввечері попереднього дня, тобто цього року 4 червня. Одначе святкування починають від «виходу зірок», очікуючи закінчення 49 повної доби «рахування Омера» (днів поміж Песахом і Шавуотом). Але закони, пов’язані зі святом, вступають до дії з моменту закату сонця.

Свято має багато інших назв: Шавуот - свято седмиць, Хаг Матан Тора - свято дарування Тори, свято Бикурим - свято перших приношень,  свято живих плодів, свято жатви тощо.

У цей час євреї приносили до Храму плоди нового врожаю - виноград, інжир, фініки, маслини та по дві хали, випечені з борошна першого обмолоту пшониці. В цей день заборонено все те, що з точки зору Шабата вважається працею, окрім приготування їжі та перенесення вогню.

Напередодні Шавуота прийнято здійснювати очищення тіла шляхом  занурення у мікву - ритуальний басейн. Часто занурення роблять ще раз вранці у день свята, немов би в пам’ять про очищення Ізраїлю у «дні відділення» перед отриманням Тори у стані повної чистоти.

Згідно Традиції у першу ніч свята Шавуот не сплять, а читають Тору. Цей звичай має назву Тикун, що означає - «виправлення Світу». Всю ніч читають уривки з письмової Тори, усної Тори, книги Зогар, і, звичайно, вивчають Заповіді. У синагогах після ранкової молитви теж читають 10 Заповідей, які слухають стоячи. Всі юдеї повинні у цей часи бути у синагогах, щоб, як і тисячі років назад, слухати слова Десяти Заповідей.

Будинки та синагоги в Шавуот прикрашають листям і травами, а сувої Тори - трояндами. Напередодні Шавуоту ввечері в оселях запалюють свічки, а у синагогах читають святкову вечірню молитву Маарив. Після богослужінь у всіх домівках роблять святковий стіл.

Страви святкового стола під час Шавуоту виключно молочні. Ця традиція пов’язана зі згадкою про те, що коли євреї отримали Тору, вони не встигли підготуватись до святкування цієї визначної події за всіма правилами кашруту, а точніше - шхіти (правил забою тварин), і тому не мали м’яса. Риба, як відомо, у пустелі не водиться, тому вкушали юдеї тоді тільки молочну їжу, приготовану з молока тих тварин, яких вони мали з собою.

До молочних страв традиційно додається мед. Млинці з сиром, сирний пиріг, цибулевий або інший суп з сиром та сметаною, салати з яйцем і сиром, фаршировані сиром гриби, овочі, ягідні муси, і, звичайно, традиційні єврейські пудінги - кугелі, які можуть бути різноманітними, але на Шавуот зазвичай запікають сирний кугель на основі локшини, картоплі або рису.

Пропонуємо кілька смачних рецетів, які стануть у нагоді як до святкового столу на Шавуот, так і у звичайні дні життя, адже вони достатньо прості, смачні та поживні.

Суп картопляний з молоком

Розтопіть вершкове масло та про пасеруйте у ньому цибулю. Покладіть туди картоплю, моркву, сіль і спеції за смаком, а потім залийте все це водою, доведіть до кипіння, і, періодично помішуючи, всипте манну крупу. Варить суп на маленькому вогні 20 хвилин. Додайте молоко, петрушку та знову доведіть до кипіння. Перед подачею до столу суп треба приправити сметаною та присипати свіжою зеленю.

Пропорції: вершкове масло 3 ст.л., цибуля ріпчаста дрібно нарізана 1 склянка, картопля, нарізана дрібними шматочками 3 склянки, терта морква 1 шт., вода 3-4 склянки, манка 2 чайні ложки, молоко 2-3 склянки, сіль, спеції та сметана - за смаком.

Сирне печиво

Таке печиво подається у якості закуски до міцних напоїв.

Всі продукти потрібно змішати до отримання м’якого тіста. Зформувати ковбаски діаметром біля 4 см. Поставити на годину до холодного місця. Нагріти духовку. Ковбаски нарізати невеликими шматочками та викласти на деко. Посипати кожне печиво цибулею та кмином і пальцем трохи вдавити їх до тіста. Випікати приблизно 20 хвилин. Після чого печиво охолодити та подавати до столу або зберігати у щільно закритій баночці.

Пропорції: На 50 штук печива потрібно взяти 3 склянки борошна з розпушувачем тіста, 150 гр. вершкового масла або маргарину, 150 гр. тертого сиру, 1-2 яйця, 1 склянку молока та трохи солі. Підсмажена цибулька та кмин за смаком.

Сирний кугель

Пропорції: 400 гр. сиру, 200 гр. сметани, 100 гр. молока, 150 гр. цукру, 5 яєць, 200 гр. ізюму, 500 гр. локшини, 50 гр. вершкового масла, 1 ст. ложка солі, 1 чайна ложка кориці.

Локшину відварити у підсоленій воді. Яйця, цукор, сир, сметану, молоко, ізюм і корицю добре змішати та додати до локшини. Викласти суміш у форму та поставити до розігрітої духовки на півгодини.

Зверху кугель можна полити вершковим маслом або збитим яєчним білком.

Окрім цих страв, святкуючи Шавуот, ви можете зробити фаршировані сиром овочі, шампіньони та свої улюблені салати, обов’язково приправлені сиром і зеленю.

Смачного всім життя!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin