Департамент культури КМДА | Музей історії Києва

 

Facebook (сторiнка) | Facebook (група)Telegram | YouTube

     

Контакти - Contacts | Графік роботи - Working schedule | Квитки - Tickets

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виставка живопису та графіки «Родинна спадщина» (приватна колекція родини Верещаків)

Музей історії міста Києва | Музей Шолом-Алейхема - вул. Велика Васильківська 5, Київ. тел. (044) 235-17-34

На виставці представлені твори митців єврейського походження. Життя багатьох з них було пов’язане з Україною. Свою художню колекцію подружжя Людмила та Олександр Верещаки почали збирати починаючи з 2000-го року.

«Мистецтво завжди було в нашому житті, - розповідає Людмила Верещак, - За це ми вдячні батькам, адже в наших родинах зберігались художні альбоми з різних  музеїв України та світу. А Київ особливо сприяв знайомству з мистецтвом завдяки своїм унікальним художнім музеям і галереям».

Першу картину Олександр Верещак виграв на американському аукціоні – це був невеличкий пейзаж Ісаака Анчера, а потім подружжя почало збирати картини завдяки закордонним робочим поїздкам.

Так в колекції Верещаків з’явилися роботи Пінхуса Кременя, Сергія Ейзенштейна, Анатолія Каплана, Арона Буха, Бориса Бомштейна та інших художників, картини яких Верещаки почали цілеспрямовано колекціонувати, мабуть, з цікавості до свого власного єврейського коріння.

«Ми пережили пандемію, а тепер переживаємо війну, - говорить Людмила Верещак, - але я впевнена, що мир обов’язково повернеться в Україну, а нове життя подарує нам нові культурні досягнення та уподобання. А наразі ми хочемо поділитися з культурним загалом тим, що зібрали та зберегли на сьогодні. А далі – буде…»

На виставці експонуються роботи таких митців:

Ісаак Анчер (1899-1992) - французький живописець, який народився у бессарабському селі Пересечина (зараз – Молдова) та згодом переїхав до Франції. Вважається останнім з плеяди художників так званої «Паризької школи».

Пінхус (Павло) Кремень (1890-1981) – французький художник, походить з євреїв-литваків, належав до «Паризької школи». Окрім живопису, займався також скульптурою та графікою.

Сергій Ейзенштейн (1898-1948) – видатний режисер, сценарист, теоретик кіно та педагог. Фільми митця стали визначальними творіннями автора, завдяки яким він став всесвітньо відомим.

Анатолій Каплан (1903-1980) – живописець і графік, творчість якого протягом всього життя була тісно пов’язана з єврейським фольклором і літературою на їдиші. Йому належать ілюстрації до творів цілої низки єврейських письменників, у тому числі класиків єврейської літератури, а також до єврейських народних пісень.

Арон Бух (1923-2006) – художник-імпресіоніст, живописець, учасник багатьох всесоюзних і республіканських картинних виставок.

Борис Бомштейн (1938-2013) – художник, сценограф, живописець-примітивіст, роботи якого зберігаються у багатьох відомих художніх музеях світу.

Іссахар-Бер Рибак (1897-1935) – єврейський художник українського походження, живописець, графік і декоратор, кераміст. Ілюстрував дитячі книги на їдиші, зокрема Лева Квітко. Один із засновників у Києві єврейської театральної студії, член художньої секції Культур-Ліги. Культур-Ліга – єврейська світська благодійна та культурно-просвітницька організація. Діяла в 1918-1924 роках. Створення Культур-Ліги припало на період Центральної Ради, доби «відродження нації», коли вона проголосила національно-культурну автономію для меншин.

Любов Попова (1889-1924) – багатопланова художниця-авангардистка (супрематизм, кубізм, кубофутуризм, конструктивізм) графік, дизайнер і театральна художниця.

Ілля Чашник (1902-1929) – художник, дизайнер, один з двох (разом з Миколою Суєтіним) найближчих учнів Казимира Малевича, послідовний супрематист.

Павло Тайбер (1940-2017) – український художник (монументальний і станковий живопис) і педагог, член Харківської організації Спілки художників України з 1978 року, заслужений художник України.

Ісаак Пайлес (1895-1978) – киянин, французький художник єврейського походження, представник, як Київської, так і Паризької художніх шкіл. Входив до групи Культур-Ліги, яка об’єднувала діячів єврейської культури. Учасник першої виставки художників Культур-Ліги в Києві 1920 року.

Музей працює: вівторок - неділя, 10:00 - 18:00. Вартість квитка: 30 грн

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin