ДЕПАРТАМЕНТ КУЛЬТУРИ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ МІСТА КИЄВА

 

 

 

Головна | Контакти

 

 

 

 

 

 

Кліо та Мельпомена під склепіннями Музею Шолом-Алейхема, або Музей як істинний Будинок Муз

Що люди знають про музеї? Музей - установа, що займається збором, вивченням, зберіганням і популяризацією пам'яток матеріальної, духовної та іншої культури. Також роль музею в просвітницькой та популяризаторськой діяльністі. Музей - це багатофункціональний простір.

Слово «музей» - давньогрецького походження і означає «Будинок Муз». Музам присвячувалися храми, які називалися Мусейоні, звідси походить і слово «музей».

Музи, як відомо, жили на Парнасі - священній горі в Греції – місцепроживання поетів і діячів мистецтва...

2 березня до 9-річчя відкриття Музею Шолом-Алейхема, відбувся показ скороченого варіанту першої постановки "Театральні варіації за творами Шолом-Алейхема" театральної трупи, створеної при музеї. Глядачі захоплено прийняли постановку. Вони аплодували стоячи акторам після її закінчення. Через деякий час в Музеї з успіхом була показана повна версія постановки. В Музеї немає професійної сцени, проте експеримент з виставою показав, що проведення татральних дійств тут цілком можливо. Постійна експозиція тільки посилює враження від постановки.

За задумом - це Єврейський камерний театр-лабораторія при Музеї Шолом-Алейхема (філія Музею історії міста Києва). Метою створення Театру-лабораторії є популяризація творів єврейських авторів засобами театрального мистецтва.

Вистави Театру-лабораторії повинні стати гідним внеском у вирішення завдань розвитку і примноження загальнодуховного і інтелектуального спадку євреїв України на сучасному етапі входження країни в контекст загальноєвропейської та світової культури.

Особливим завданням Театру-лабораторії та його творчого колективу є створення постійно оновлюваної живої галереї образів та персонажів Шолом-Алейхема у просторі реального експозиційного середовища Музею.

Особливістю репетиційного творчого процесу Театру-лабораторії є можливість проведення відкритих репетицій і репетиційних показів із запрошенням глядачів і дружнім обговоренням.

Художній керівник трупи - Анатолій Чирков, хореограф - Георгій Ратушний.

Трупа складається з молодих талановитих акторів Сергія Черевітюка, Андрія Юраша, Анастасії Агафоновой, Ольги Матюшок, Олени Соловйовой, Євгенія Сніжко, Сніжани Данильчук, Катерини Ульченко та Lili Rose.

"Театральні варіації» - це своєрідна композиція фрагментів з творів класика єврейської літератури, Шолом-Алейхема, що занурює глядачів в атмосферу єврейського містечка. Постановка супроводжується живою музикою - скрипка і флейта - на мотиви єврейських мелодій. До речі, в Музеї досить якісна акустика.

У планах Театру-лабораторії - оживити безліч інших творів не тільки Шолом-Алейхема, а й інших єврейських письменників.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Музей Шолом-Алейхема

Контакти

 

© Sholom-Aleichem Museum - Kyiv

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання/активне посилання на проект обов'язкове