ДЕПАРТАМЕНТ КУЛЬТУРИ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ МІСТА КИЄВА

 

 

 

Головна | Контакти

 

 

 

 

 

Магія Бруно Шульца

Бруно Шульц (пол. Bruno Schulz; 12 липня 1892, Дрогобич — 19 листопада 1942, Дрогобич) — польський письменник та художник єврейського походження. Свої літературні твори писав польською мовою.

Літературні критики ставлять книжки Бруно Шульца на один рівень з творами Марселя Пруста та Франца Кафки. Але слава світового рівня прийшла до митця після його смерті.

Вся творчість Бруно Шульца може розглядатись як ремінісценція тих вражень та переживань, які він виніс зі свого дитинства, що пройшло у патріархальній єврейській родині у Дрогобичі — галицькому місті з його особливим укладом життя, традиціями й ритуалами.

Найвідоміші літературні твори — «Цинамонові крамниці» та «Санаторій під клепсидрою».

Шульц втікав у свою уяву та завдяки магічному володінню словом та олівцем створював власний химерний світ. Він завжди був переконаний, що серед усіх цінностей земного буття найбільшу вартість має духовний світ людини. У його творах та листах відкривається лише частина надзвичайно напруженого внутрішнього життя митця.

У залі для змінних експозицій Музею Шолом-Алейхема експонуються роботи (живопис, графіка) трьох митців: Тетяни Думан, Левка Скопа (Дрогобич) та Ірини Климової (Київ), яких надихнув на створення цієї виставки творчий спадок Бруно Шульца - це як ілюстрації до літературних творів письменника, що відтворюють світ образів, роздумів і фантазій, які виникли у співавторів після занурення у творчість Щульца.

Скоп Лев

(нар. 9 квітня 1954) — український мистецтвознавець, художник-реставратор, іконописець, викладач Львівської академії мистецтв (до 2013), учасник Євромайдану, поет, музикант (учасник музичного гурту «Чорна Дебра»), учасник творчого об‘єднання «Кактус», провідний працівник музею «Дрогобиччина»; багаторічний дослідник дрогобицької дерев'яної церкви Св. Юра. Мешкає у Дрогобичі, працює художником-реставратором у відділі дерев'яної архітектури музею «Дрогобиччина».

Левко Скоп упорядкував науковий збіник «Дрогобицькі храми Воздвиження та св. Юра у дослідженнях», присвячений пам'яті дослідника української церковної культури патріарха УАПЦ Дмитрія (Яреми). У збірнику подані матеріали досліджень дрогобицьких дерев'яних церков XV—XVII ст.

Автор досліджень з історії українського мистецтва, серед яких: «Маляр ікони „Богородиця Одигітрія“ з Мражниці» (2004), «Майстер мініатюр Пересопницького євангелія — Федуско, маляр з Самбора» (2011).

Перша збірка лірики автора «Сон в електричці на межі півсвідомості» вийшла у 2005. У 2013 виходять збірка «Ти було» та «Новий день — старі сліди».

Як визначає дослідниця Тетяна Думан: «Поезію Левка Скопа складно аналізувати. Її можна охарактеризувати, як вірші із загубленим змістом та яскравими образами сумбурними і настроєвими. Віршовані тексти доведені до абсурду… хоча серед хаосу слів та ідей вишукує нові форми і змісти, а в своєрідному віршованому дуркуванні розкриває глибинну філософію буття».

У 2011 р. мистецтвознавець Лев Скоп у своїй монографії

вказав на авторство мініатюр і орнаментального оздоблення «Пересопницького Євангелія» майстра Федуска зі Самбора.

Тетяна Думан

- художниця та мистецтвознавець. Народилася у 1981 р. у Миколаєві Дністровськім. У 2005–2011 навчалася у ЛНАМ (Кафедра сакрального мистецтва). З 2006 – учениця Левка Скопа, котрий справив великий вплив на формування її мистецького світогляду та творчості, дав поштовх до науково-дослідницької мистецтвознавчої роботи. З 2007 – учасниця творчого об’єднання «КАКТУС», що започаткувало серію виставок-посвят діячам української культури і мистецтва з метою популяризації та актуалізації української культурної спадщини у сучасному світі.

Згодом автор та куратор ряду виставок т.о. «КАКТУС» та проектів у музеї «Дргобиччина», де працює й сьогодні, а також благодійних проектів на допомогу українському війську «Митці для України». Основний напрямок творчої діяльності – сакральне мистецтво, де досліджує та розвиває особливості українського національного образотворення.

Основний напрямок мистецтвознавчих розвідок – стилістика й формальний аналіз західно-українського мистецтва та Риботицька школа малярства XVII–XVIII ст. Брала участь в українських та міжнародних виставках і пленерах, мистецьких ярмарках. Роботи зберігаються в Музеї «Дрогобиччина», Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького, належать до приватних колекцій в Україні, Польщі, Литві, Італії, Іспанії.

Ірина Климова

З 2008 р. дотепер –  зав. Музею Шолом-Алейхема (філія Музею історії   Києва). Раніше  – керівник артпрограм Інституту юдаїки (Київ). Автор багатьох статей, присвячених образотворчому мистецтву, творчості художників України. З 1976 р. працює в галузі промислової графіки та дизайну, брала участь у багатьох вітчизняних та закордонних групових виставках живопису та графіки (США, Великобританія, Ізраїль).

Довгий час була членом редколегії та художником-дизайнером художньо-публіцистичного альманаху Інституту юдаїки «Єгупець». Організовувала та брала участь у численних культурно-просвітницьких та освітніх проектах.

Персональні виставки:

2014 та 2016 рр. - Музей Шолом-Алейхема

2002 - Галерея  «Тадзіо»

2002 - Єврейський культурний центр «Кінор»

1997 - «Галерея "36"», Київська Спілка Художників

1996 -  Хасидський музей мистецтв, Нью-Йорк, США

1996 - «Відтінки», виставкова зала культурного центру «Славутич»

1991 - Республіканський центр «Український дім»

Роботи знаходяться:

1. Національний музей образотворчого мистецтва України

2. Черкаський художній музей

3. Галерея «RA», Київ

4. Галерея «Тадзіо», Київ

5. Хасидський музей мистецтв, Нью-Йорк, США

6. Галерея «Батерфляй», Нью-Джерсі, США

7. Благодійний фонд Ігоря Диченка (Україна)

8. Галерея «Sable», Нью-Йорк, США.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Музей Шолом-Алейхема

Контакти

 

© Sholom-Aleichem Museum - Kyiv

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання/активне посилання на проект обов'язкове