ДЕПАРТАМЕНТ КУЛЬТУРИ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ МІСТА КИЄВА

 

 

 

Головна | Контакти

 

 

 

 

 

 

«Геній» - перший в світі фотопортрет, створений Штучним Інтелектом

Чи багато в світі людей, які можуть продемонструвати сімейний альбом з особистими фотографіями за сторічний період? Навіть серед королівських прізвищ таких персон – одиниці.

Основою для роботи Штучного Інтелекту послужила колекція фотографій легендарного радянського і українського вченого Бориса Патона, який подолавши столітній рубіж, залишається чинним президентом Національної академії наук України. У зібранні фотографій Бориса Патона знайшлися його портретні знімки, починаючи з 1925 року.

Для цієї роботи програмісти компанії «Нейросети Ашманова» створили спеціальний машинний алгоритм, виконуючи який суперкомп'ютер проаналізував тисячі фотографій Бориса Патона, зроблені за довге життя вченого, і з величезного масиву  зображень створив власний варіант, представивши узагальнений портрет вченого генія XX – XXI століть.

Таким чином, машина втілила 100 років життя однієї людини в єдиній фотографії. Унікальна робота отримала назву «Геній».

Відповідно до проведених досліджень мистецтвознавців з Міжнародного фонду «Душа України», робота «Геній» є першим в світі фотопортретом реально існуючої людини, створеним машинним розумом.

У людському сприйнятті ця робота виглядає містично. На ній найстаріший академік планети постає в образі то біблійного віщуна, то Мефістофеля. Підтверджуючи двоїстість світу, добра і зла, портрет для стороннього спостерігача змінюється в образі, в залежності від матеріалу на якому друкується зображення. За силою впливу на глядача роботу Штучного Інтелекту «Геній» можна сміливо порівнювати з відомим автопортретом Леонардо да Вінчі.

Ідея створення незвичайного твору належала американському фотохудожнику Сергію Мельникофф, a.k.a.  MFF – засновнику Міжнародного благодійного фонду «Душа України», опікунську раду якого й очолює Борис Патон. За здійснення цього проекту Сергій Мельникофф був нагороджений Патріархом Української Православної Церкви Київського Патріархату Філаретом Орденом Святого Рівноапостольного Князя Володимира Великого II ступеня.

Оригінал твору «Геній», виконаний на 10-міліметровому акриловому склі в технології пластификації, можна побачити в у філії державного музею історії Києва. «Геній» виставлений на передаукціонний показ в спеціальному залі музею Шолом Алейхема з естімейтом в 500 тисяч доларів США.

Фахівці з сучасного мистецтва зійшлися на думці, що «Геній» являє собою фотографічний символ XXI століття.

Зменшена копія унікального твору була подарована Борису Патону на його 100-річний ювілей під час званої вечері, даної з цієї нагоди Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом.

Фото: Патріарх Філарет і члени фонду «Душа України» демонструють фотографію «Геній» під час званої вечері 26 травня 2019 року.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Музей Шолом-Алейхема

Контакти

 

© Sholom-Aleichem Museum - Kyiv

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання/активне посилання на проект обов'язкове