ДЕПАРТАМЕНТ КУЛЬТУРИ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ МІСТА КИЄВА

 

 

 

Головна | Контакти

 

 

 

 

 

 

Адреси Шолом-Алейхема у Києві

Видатний класик єврейської літератури Шолом-Алейхем (Соломон Наумович Рабинович, 1859-1916) мріяв жити у Києві, і в подальшому ряд років прожив в цьому славному місті. Тут він написав безліч чудових творів, чия дія нерідко відбувалася у Києві, який Шолом-Алейхем назвав «Егупец» («Маленький Єгипет») через особливе значення Стародавнього Єгипту для євреїв.

Першою постійною адресою Шолом-Алейхема у Києві стала квартира №7 в будинку №3 на вул. Театральній. Будинок був зведений для відставного поручика Сергія Іллінського за проектом архітектора Олександра Шіле у 1874 році. Пізніше до нього прибудували ліве крило з вулиці, зробили надбудову. Але вихідна частина будівлі, пов'язана з перебуванням Шолом-Алейхема, повністю вціліла. Символічно, що частина його приміщень тепер займає книжковий магазин.

До 1887 року письменник приїжджав до Києва ненадовго по справах. Бувало в умовах «смуги осілості» Шолом-Алейхему доводилося навіть ховатися від поліції. Але після смерті багатого тестя сім'я Рабиновичів отримала великий спадок. Шолом-Алейхем зайнявся комерцією, біржовими справами, і у вересні 1887 року переселився з Білої Церкви в губернський Київ.

У 1888 році письменник жив за адресою: вул. Мала Васильківська, 26 (тепер це вул. Шота Руставелі, 24). Тут збереглася будівля кінця 19 ст., але вона була збудована вже у 1892 році. Отже, Шолом-Алейхем жив в іншому будинку на цій вулиці, не вцілілому до наших днів.

У бізнесі Соломон Рабинович не досяг успіху. Він прогорів і до кінця 1890 року навіть змушений був сховатися за кордоном. Його провал як бізнесмена відбитий в образі його героя - Менахем Мендл. Тільки після того, як рідні допомогли йому розправитися з боргами, письменник повернувся до Києва.

У 1893 р. Шолом-Алейхем оселився в будинку №5 на вул. Нижньо-Володимирській (де прожив до кінця року) і з тих пір працював у Києві аж до остаточного від'їзду у 1905 р. Тепер цей будинок знаходиться за адресою: вул. Володимирська, 65. Будинок зберігся практично в первісному вигляді, в якому його побудував відомий архітектор Володимир Ніколаєв у 1889-1890 роках на замовлення купця Дмитра Лазарєва.

У 1894-1895 роках письменник проживав у будинку №35 на вул. Велика Васильківська. Житловий будинок з фігурами каріатид був побудований відомим архітектором Миколаєм Казанським у 1892-1893 роках. Вдруге Шолом-Алейхем тут знімав квартиру у 1905 р., але у 2009 р. історичну будівлю, хоча ще цілу і міцну, знесли, причому, напередодні 150-річного ювілею письменника.

З усіх достовірно відомих київських адрес Шолом-Алейхема залишилася актуальною тільки одна - №27 на вулиці Саксаганського, зазначена пам'ятним знаком. Також жив він на вул. Єлизаветинської (нині вул. Орлика), але будинок не зберігся.

Найбільш знаковим київським місцем проживання Шолом-Алейхема вважається будинок №5 на вул. Велика Васильківська, побудований архітектором Миколаєвим. Але будинок цей знесли у 2000 р. Зараз за цією адресою, в "Арена-Сіті", знаходиться Музей Шолом-Алейхема.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Музей Шолом-Алейхема

Контакти

 

© Sholom-Aleichem Museum - Kyiv

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання/активне посилання на проект обов'язкове