ДЕПАРТАМЕНТ КУЛЬТУРИ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ МІСТА КИЄВА

 

 

 

Головна | Контакти

 

 

 

 

 

 

У день народження музею

2 березня 2014 р. Музею Шолом-Алейхема (філії Музею історії міста Києва) виповнилося п'ять років. Про те, як відзначалася ця дата, розповідає завідувачка музеєм Ірина Климова.

[ І. Клімова. Місяць Адар. Кол. ліногравюра. 20 х 30 см. НХМУ]

«У зв'язку з трагічними подіями, що сталися в нашій країні, святкові заходи були скасовані. Але ми все-таки вирішили відзначити свій перший ювілей, запросивши гостей на літературно-музичний спектакль «Гортаючи Шолом-Алейхема». Підготував його хор «Фаргенігн» - один з небагатьох колективів, що зберігають традиції ідішистської культури. Назва хору, якому, до речі, недавно виповнилося 25 років, в перекладі з ідиш означає "духовну насолоду", і саме такі почуття випробували всі ми, слухаючи фрагменти творів письменника російською мовою і пісні на ідиш.

Музичні твори на єврейські теми прозвучали у виконанні дуету «Свіжий вітер» - гітаристка Аліни Бойко і скрипаля Олександра Шевченко. Їхній виступ став своєрідним анонсом концерту, присвяченого 200-річчю Тараса Шевченка (концерт «Вшановуючи Кобзаря» пройшов в нашому музеї тиждень тому).

Одне з головних подій 2 березня - відкриття виставки творів чудового київського живописця Матвія Вайсберга. Його роботи з серії «Іудейська пустеля» демонструвалися в різних галереях вже не раз, а ось картина «вивчаючи Пуссена» («Штурм Єрусалимського Храму») відома київській публіці набагато менше. Всі вони надані для експонування приватним колекціонером.

За минулі п'ять років на екскурсіях в нашому музеї побували тисячі відвідувачів; працює лекційна програма «Сторінки єврейської історії та культури», в залі для змінних експозицій демонструються роботи українських та зарубіжних майстрів на єврейську тематику.

У минулому році за нашої участі випущено чотиритомне подарункове видання творів Шолом-Алейхема «Мир Вам» на двох мовах - російською та ідиш.

Нагадаю, що музей був відкритий в 2009 р. до 150-річчя Шолом-Алейхема – видатного Єврейського письменника, драматурга, публіциста і поета, одного з основоположників літератури на ідиш, в тому числі дитячої. Його твори перекладені на десятки мов народів світу, включно з українською. Втім, такі відомості про нього можна прочитати в будь-якому довіднику. Однак не так давно в архівах знайшли нові документи, відповідно до яких в 2014 р. Шолом-Алейхему виповнилося б не 155, а 156 років. Хочеться вірити, що через чотири роки ми відзначимо 160-річчя великого письменника в його музеї, в благополучній і мирній країні».

Колектив «Антиквара» також вітає Музей Шолом-Алейхема з днем народження. Ми раді, що нас пов'язує щира дружба, що ми беремо участь у багатьох заходах музею з дня його заснування, і що в числі наших авторів є Ірина Климова - талановитий художник і симпатична людина, котра знає і любить мистецтво, прекрасно пише про нього і безвідмовно консультує нас в процесі підготовки практично кожного «єврейського номера». А ще разом з Іриною ми радіємо з того, що після персональної виставки, що пройшла на початку року в Музеї Шолом-Алейхема, 40 її робіт поповнили колекцію графіки Національного художнього музею України.

№3 (81), березень, журнал «Антиквар»

On the birthday of the museum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Музей Шолом-Алейхема

Контакти - Contacts

 

© Sholom-Aleichem Museum - Kyiv

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання/активне посилання на проект обов'язкове