ДЕПАРТАМЕНТ КУЛЬТУРИ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ МІСТА КИЄВА

 

 

 

Головна | Контакти

 

 

 

 

 

 

"Освенцим. Жить воспрещено"

З 17 травня до 14 червня

Відкриття фотоекспозиції

Терлецький Єгор – молодий український митець, представник художньо-сюжетного жанру фотографії, який починає свій творчий шлях з експозиції – «Освенцим. Жить воспрещено».

Єгор народився і виріс у Києві. Закінчив гімназію №30 «ЕкоНад», після 9-го класу якої вступив до Київського технікуму готельного господарства на факультет «Правознавство», пізніше закінчив Київський університет туризму, економіки і права і отримав ступінь бакалавра у галузі права.

Фотографія, як хоббі з’явилася в житті Єгора в недалекому 2009, коли він знайшов на балконі старий батьківський Canon  -  автоматична плівкова фотокамера, яка нічого не мала, окрім кнопки спуску затвору, таймеру та функції зйомки зі вспишкою. Упродовж наступних років ця камера була вірним компаньйоном, яка завіряла усі історичні (як автор гадав) моменти, проте фотографія до сих пір не займала важливого життєвого місця.

Ситуація, яка змінила ставлення та підхід Єгора до фотографії досить епічна. Це сталося у 2015 році, коли він вирішив купити нову фотокамеру, після деякого часу пошуків найоптимальнішого варіанту на вторинному ринку, вибір зупинився на Pentax MZ-50 – напівпрофесійна плівкова фотокамера, в якій було багато режимів зйомки, але через тиждень-два плідного вивчення матеріалу, вже напівпрофесіонал, з упевненістю пішов купляти плівку, але і перша плівка, і друга після проявлення виходили абсолютно прозорими, без єдиного кадра. Пізніше прояснилося, що фотоапарат сильно пошкоджений  та майже несправний, але знання, які хотілося скоріше застосувати, вимагали нової фотокамери. Мораль: «Вчення – світло».

Звідки така тема, мета та потреба? Ідея поїхати та на власні очі побачити концтабори комплексу Аушвіц з’явилася близько року тому, коли Єгор навідав свого дідуся Бориса Бедерака – історика-белетриста та професійного журналіста зі стажем. Річ також йшла про німецькі концтабори Третього рейху, після чого дідусь згадав, як їздив туди декілька років тому і зазначив, що кожен повинен знати про це неприємне по своїй історії і одночасно дуже сильному по своїй енергетиці місці.

Нажаль більша частина молоді у наш час не віддає належного ставлення історії, до того ж стає нормальним вважати, що історія десять разів переписана і тому пізнавати її теж не має сенсу. Через пів року після цієї розмови Єгор вже був на шляху до Аушвіцу, але ідея про створення експозиції зародилася тільки по приїзду, коли прийшла ідея поділитися даним матеріалом з іншими та можливо хоч трохи збагатити історичне бачення та розуміння подій минулих літ.

З будь-яких питань звертатися:

Facebook: Егор Терлецкий

Instagram: wazonuch

Mail: intomember@gmail.com

“Auschwitz. Life is forbidden”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Музей Шолом-Алейхема

Контакти

 

© Sholom-Aleichem Museum - Kyiv

 

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання/активне посилання на проект обов'язкове